Yogastijlen

Ben je op zoek naar een yogales in Nijmegen? Hier vind je meerdere yogastijlen onder 1 dak. Ik kan me voorstellen dat het kiezen van de yogastijl niet direct duidelijk is, vandaar de uitleg hieronder. Is het de allereerste keer dat je een les komt volgen? Een zeer korte uitleg: Vinyasa is een dynamische vorm van yoga, waarbij je de ademhaling koppelt aan een beweging. Ben je meer op zoek naar de meditatieve vorm, dan past Yin yoga meer, waarbij je gemiddeld 3-5 minuten in 1 houding blijft liggen. Yin-Yang en Hatha yoga is een combinatie van deze 2.

Tijdens deze vorm van yoga blijf je langdurig in dezelfde houding, gedurende 3-5 minuten. Yin yoga werkt in op de diepere lagen van het lichaam; zoals de gewrichten, het bindweefsel en de meridianen. Een rustige vorm van yoga, waarbij aandacht wordt besteed aan de intentie van de houding, de ontspanning en een mogelijke focus tijdens de pose. Kledingadvies: gemakkelijk zittende kleding en meerdere lagen. Doordat je langdurig in 1 houding blijft, kan het zijn dat je afkoelt.

Bij Restorative yoga blijf je lang in houdingen liggen, in stilte en met alle comfort van hulpmiddelen (dekens, kussens, bolsters, etc) Je krijgt de tijd en ruimte om los te laten en de ontspanning op te zoeken, zowel fysiek als mentaal. Echt een cadeautje voor jezelf! 
Het verschil tussen Yin en Restorative: bij Yin blijf je gemiddeld 5 minuten in een houding liggen, waarbij je stretch ervaart. Bij Restorative blijf je duidelijk langer in houdingen liggen, geen stretch maar meer de focus op openen.

Een combinatie van dynamische bewegingen (kracht – Yang) en langdurig in houdingen blijven (ontspanning – Yin). Tussen de poses zal een rustige flow plaatsvinden; een vloeiende en neutraliserende overgang van houding naar houding. Een mooie balans tussen aanspanning en ontspanning – tussen lichaam en geest.

Bij Hatha yoga breng je enige tijd in een houding door. Dit kunnen staande, zittende en liggende houdingen zijn. Zo leer je de houdingen en je eigen lichaam steeds beter kennen. Naast de houdingen besteden we ook aandacht aan verschillende ademhalingstechnieken, zodat je je aan het einde van de les soepel en ontspannen voelt.

Een dynamische les, een flow, maar zoals de naam het al aangeeft: zacht. Rustige bewegingen, gekoppeld aan de ademhaling, waarbij je jouw hele lichaam in beweging brengt. 

Tijdens deze dynamische les zijn de ademhaling en een beweging aan elkaar gekoppeld. Houdingen lopen vloeiend in elkaar over; als een meditatie in beweging. Daarnaast blijf je soms langer in houdingen, waarbij het ritme van je ademhaling zorgt voor de voortzetting van de flow.

Bij Ashtanga yoga volg je een vaste sequence, de Primary Series. Een vaste reeks staande houdingen, gevolgd door de zittende serie die vloeiend in elkaar overgaan door middel van vinyasa’s. Gedurende 5 ademhalingen blijf je in iedere houdingen, zo volg je de hele les je ademhaling en dus 1 vast ritme.

Met regelmaat komt Ashtanga Full Primary Series in het rooster voor – deze les duurt gemiddeld 1:45 uur en daarbij is het advies om een aantal keren voorafgaand aan deze les de reguliere Ashtanga les te volgen.

Pilates is een oefenmethode ontwikkeld om de spieren te versterken, te focussen op de houding en het verbeteren van de algehele fitheid van het lichaam. Een training van een uur voor het versterken van je core en het verbeteren van je balans en coördinatie. Oefeningen op de mat voor je gehele lichaam: vanuit stand, zit en lig.

Vanaf september op het reguliere lesrooster: 
Dinsdagavond 19:45-21:00 uur door Cristiane (English spoken)

Kundalini Yoga is a practice that deals with the transformation and expansion of consciousness. A Kundalini Yoga class consists of dynamic and relaxing body movements that are done sitting, standing or lying down. These movements are repeated for a certain period of time. Breathing techniques (pranayama) and chanting (mantras) are sometimes present. The class ends with an 11-minute deep relaxation followed by a meditation. It is recommended to try at least three Kundalini yoga classes to feel its flavour.

Wil je je aanmelden voor een proefles of meer informatie over de mogelijkheden? Neem gerust contact op.