Anne Luchtenberg

Waar yoga voor mij begon als invulling van een rustdag tussen mijn trainingen, behoort het nu tot mijn dagelijkse activiteiten. Ik ervaar meer rust, ben bewuster van mijn lichaam, en voel me meer in balans. In mijn yogalessen deel ik mijn plezier in bewegen met uitdagende houdingen die vragen om balans tussen kracht en ontspanning.

Nadat ik yoga een tijdje uit het oog was verloren, kwam het een aantal jaar geleden weer op mijn pad. Door een ongeluk met wielrennen liep ik een hersenschudding op en kon ik niet de dingen doen die ik gewend was. Ik ben toen begonnen met een rustige vorm van yoga. Vijf minuten in dezelfde houding liggen; wat een uitdaging was dat! Uiteindelijk heeft het me geleerd los te laten, over te geven aan het moment en te ontspannen. Ik kreeg zowel fysiek als mentaal meer rust. Later ben ik de wat meer dynamische en fysiek intensievere vormen van yoga gaan doen. Hierbij heb ik ervaren dat kracht en ontspanning in een houding goed samengaan en elkaar versterken als ze in balans zijn. Momenteel is Ashtanga yoga de basis van mijn eigen beoefening. Ik houd van de structuur, de uitdaging in de houdingen en het meditatieve effect van het bewegen op mijn eigen ademritme. Naast yoga doe ik aan krachttraining en zwemmen en ik vind het mooi om het effect van yoga op deze sporten te merken. Zo kan ik beter mijn aandacht vasthouden, meer ontspannen bewegen en heb ik een rustigere ademhaling. Ook leer ik om af en toe wat minder de focus te leggen op de prestatie waardoor ik nog meer geniet van het bewegen.

In 2022 heb ik een Vinyasa yoga opleiding gedaan en een jaar later ook een Yin yoga opleiding. Voor elke les kies ik een thema met een fysiek en mentaal aspect, waarbij ik inspiratie haal uit dingen die ik tegenkom in mijn dagelijks leven en sport. Sport, beweging en het menselijk lichaam heb ik altijd al interessant gevonden. Vroeger kwam dat terug in mijn beoefening en het lesgeven van turnen en later meer theoretisch in mijn opleiding Biomedische Technologie. In mijn les besteed ik aandacht aan hoe je lichaam beweegt, bijvoorbeeld door te benoemen welke spieren je aanspant en welke je juist kan ontspannen. Op die manier probeer ik je bewuster te laten worden van je eigen lichaam. Het mooie vind ik dat aandacht voor je lichaam ook zoveel mentale effecten kan hebben. Andersom heeft natuurlijk ook je mindset veel invloed op hoe je je voelt en hoe je beweegt. Deze wisselwerking kun je heel duidelijk terugzien in balanshoudingen op je handen, die vragen om fysieke inspanning, maar ook concentratie, moed en vertrouwen.

Ik hoop je te zien in mijn les!

Liefs,
Anne