Inge Smeets – Ademcoach

Benieuwd naar de magie en helende kracht van ademwerk?

Ademwerk is iets voor jou als je..

– behoefte hebt aan meer ademruimte, zowel in je lichaam als in je hoofd en hart
– vastzittende spanningen en emoties wil (door)voelen en loslaten
– het zelfhelend vermogen van het lichaam wil stimuleren
– het contact met je grenzen, behoeftes en verlangens wil versterken
– behoefte hebt aan meer vitaliteit en energie
– meer wil leven vanuit je authentieke zelf en jouw waarheid
– behoefte hebt aan meer inzicht en helderheid in je triggers en patronen

Wat doet ademwerk?

Ademwerk is een brede term die voor veel ademtechnieken wordt ingezet. Ik werk met de bewust verbonden adem. Dankzij de bewust verbonden ademhaling kunnen vastgezette sensaties – zoals spanning, emoties, herinneringen, overtuigingen en patronen – vrij komen en integreren. 
Een ademsessie werkt door op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau. Je maakt een reis naar binnen en gaat voelen en ervaren in plaats van denken. Je komt in een staat van zijn waarin alles kan gaan stromen.

Waarom werken met de ademhaling?

Een hoge oppervlakkige adem, het vastzetten van de adem of niet voluit ademen is voor velen herkenbaar. Hier in het Westen gebruikt 90% van de bevolking gemiddeld slechts 30% van de totale longcapaciteit. We kiezen er soms onbewust voor om minimaal te ademen. Onverwerkte emoties, stress, trauma, angst, bepaalde denk- of gedragspatronen en overtuigingen kunnen hier ten grondslag aan liggen.

Alles wat we niet in het huidige moment kunnen voelen of ervaren omdat het te overweldigend of intens is, slaan we op. Je kunt je lichaam zien als een archiefkast van alles wat je meemaakt. The body remembers. En van nature trekken we weg van potentiële pijn. Zo kunnen we ook wegtrekken uit delen van ons eigen lichaam, óók met de adem.

Je kunt de adem zien als een eerlijke en directe spiegel. De adem reageert namelijk direct op wat jij ervaart. Het weerspiegelt jouw innerlijke bewuste én onbewuste beleving. Dat maakt de adem een prachtige ingang om in te checken bij jezelf, in alle laagjes.

Bewust verbonden ademen, klank maken, laten trillen en bewegen kan je helpen om toe te laten. Om nu te blijven bij wat ooit te groot was. Dit keer niet weg te hoeven trekken uit ons lichaam. Niet te hoeven bevriezen of blokkeren in onze adem en levensenergie, maar nu juist te verzachten en te integreren. Met de adem als anker.

Blijven ademen geeft bedding in jezelf. Om je in alle veiligheid over te kunnen geven aan wat er omhoog komt. Het hele lichaam en je hele wezen mag weer ‘re-memberen’ wat je even was vergeten. Het mag letterlijk weer ‘member’ worden, onderdeel van jou. Het toelaten, ontmoeten en integreren van alle delen van jou, werkt bevrijdend en laat jouw goud van binnen naar buiten stralen.

Wat is het resultaat?

Als je regelmatig verbonden ademt, kan de adem weer voluit en vrij stromen. Dit creëert weer ruimte en ontspanning in het lichaam en adempatroon. Maar ook ruimte in het hoofd en in het hart. Er ontstaat een groter gevoel van vrijheid en vertrouwen. Je zult merken dat je meer aanwezig bent in het hier en nu. Het brengt inzicht, helderheid en diep contact met jezelf. Bovendien wordt het zelfhelende vermogen van je lichaam gestimuleerd. Hierdoor kun je meer energie en vitaliteit ervaren.

Hoe ziet een ademsessie er precies uit? 

Een ademsessie bestaat uit drie fases: een voorgesprek, het bewust verbonden ademen en de integratiefase. Een eerste sessie zal tussen de anderhalf tot twee uur duren. De sessies erna zullen anderhalf uur duren. In het voorgesprek onderzoeken we samen wat er speelt en waar jouw verlangens en behoeftes liggen. Tijdens de ademsessie lig je op een zacht matras en ga je bewust verbonden ademen. Ik begeleid je om naar dit adempatroon te komen. Verder zal ik begeleiden met instructies, affirmaties, aanrakingen en ondersteunende muziek om jouw adempatroon verder uit te nodigen om te openen en verruimen. Hierna volgt de integratiefase. Je kunt in alle rust navoelen, je systeem zal vanzelf integreren wat er in jou in beweging is gebracht.

Ben je al in behandeling bij bijvoorbeeld een coach, psycholoog of psychotherapeut? Adem coaching kan een mooie aanvulling zijn.

Tarieven

Losse ademsessie: 122 euro
Traject van zes ademsessies: 660 euro

Een geboekte sessie kun je maximaal 24 uur van te voren kosteloos annuleren. In een traject van zes ademsessies plannen we ongeveer twee weken tussen iedere sessie.

Waarom een traject van meerdere sessies ingaan?

Hoeveel ademsessies je nodig hebt, verschilt per persoon. Over het algemeen zijn er ongeveer zes sessies nodig voordat de bewust verbonden adem helemaal eigen is geworden. Bovendien geeft een traject ruimte om alles naar het oppervlak te laten komen wat er bewust en onbewust speelt. Na dit traject heb je genoeg ervaring en kennis opgedaan om de ademtechniek in te bouwen in het dagelijks leven. Dit kan enorm helpen op de lange termijn bij het ervaren van meer vitaliteit, bewustzijn en ontspanning. 

Let op: Contra-indicaties!

Vanwege de ademtechniek waarmee we een verhoogde activatie en gecontroleerde stress opwekken in het lichaam zijn er condities waarbij diepgaand ademwerk niet óf minder geschikt is, namelijk bij zwangerschap, hoge bloeddruk, epilepsie, ernstige PTSS of (acuut) trauma, burn-out, psychose gevoeligheid, bipolaire stoornis, psychiatrische aandoening, paniekaanvallen, ernstige astma, netvliesloslating, glaucoom, nieraandoeningen, recente operatie/hechtingen/verwondingen, chronische hyperventilatie, hart- en vaatziekten en eerdere hartaanval of beroerte.

Mocht er sprake zijn van een (of meer) van bovengenoemde condities, neem contact op voor overleg.

Wil je verkennen of het iets voor je is of wil je een sessie inplannen? Neem contact op met mij via: inge.yoga.adem@gmail.com

Locatie: Bodhi Yogashala Centrum | Bloemerstraat 71 | 6511 ED Nijmegen

Praktische info: Zorg voor comfortabel zittende kleding, liefst zonder knopen, ritsen of riem. Geadviseerd wordt om niet te veel te eten vlak van tevoren.

Inge Smeets

Mijn naam is Inge Smeets en ik werk als ademcoach en yogadocente. Ik zie het als mijn missie om jou te ondersteunen om met openheid te kijken naar jezelf. Om je menselijkheid te omarmen, zowel de onmetelijke kracht en potentie die in jou schuilt als ook de fragiele of pijnlijke – maar oh zo prachtige – stukken. Alle facetten mogen voelen, leven en omarmen. Ik wandel graag een stuk met je mee langs jouw unieke pad, zodat je weer kan landen in je eigen energie en precies mag ontvangen wat jij in het moment nodig hebt.

Ik heb sinds de opening van mijn adempraktijk (begin 2021) al vele ‘ademreizigers’ begeleid in zowel individuele ademsessies als ademcirkels (klik hier voor meer info over ademcirkels). Naast mijn werk in Nijmegen ben ik ook zeer regelmatig onderdeel van bewuste festivals en retraites in Nederland en België waar ik ademcirkels, meditaties en yogalessen begeleid en ondersteun bij ceremonies en lichaamsgerichte workshops. Het brengt me veel vreugde en vervulling om in zulke dagen te genieten van al het moois wat er ontstaat.

Daarnaast heb ik (persoonlijke) ervaring opgedaan met holistisch lichaamswerk, energiewerk, tantra en systemisch werk. De zoektocht naar een bewust, authentiek en verbonden leven is terug te zien als een rode draad in mijn leven. En daarbij is ademwerk een alles-verbindende factor geweest. De adem is een prachtig instrument om mezelf op een dieper niveau te ‘ont-moeten’ en te mogen landen in een rustige, levendige en veerkrachtige staat van zijn.

Om te voelen en ervaren wat het leven brengt, zowel het mooie als het rauwe, is een beweging naar binnen nodig. Waarbij alles er mag zijn. Daar een tijdje durven zijn en het even niet hoeven weten, vraagt overgave. En overgave zal uiteindelijk zorgen voor integratie en transformatie. Ademwerk kan hier heel goed bij ondersteunen, dat ervaar ik iedere keer weer opnieuw. Ik begeleid je graag in de innerlijke reis, om je weer diep te verbinden met jouw authentieke zelf. Ik creëer een veilige en stevige bedding waarin je helemaal jezelf mag zijn. Ik ben hierin oprecht en onderzoekend en stem me af op jou en op dat wat zich aandient.