Silvia van der Cammen

Hatha

Silvia van der Cammen

Ooit zei een wijze man tegen me, misschien kun je het ‘zoeken’ ombuigen in ‘onderzoeken’. Dat vond ik een veel fijnere manier om mijn bestaan te duiden en zo ontdekte ik de kracht van de denkgeest (‘mind’). Het leerde me enerzijds dat ik mijn gedachten kon beïnvloeden en anderzijds om te observeren in plaats van de oordelen. Nu is een van mijn levensmotto’s “zoek en je zult niet vinden, onderzoek en je ontdekt.” En dat is precies waar het in (mijn) yoga practice om gaat! Mijn ‘onderzoektocht’ heeft mij op heel veel plaatsen in de wereld gebracht. Doordat ik mocht wonen in landen als Sri Lanka en Indonesië, en mocht werken in al die andere Aziatische landen, ben ik gezegend met invloeden van allerlei culturen en heb ik de yoga mogen ervaren op verschillende continenten en in allerlei vormen. En zo heb ik de yogafilosofie leren kennen, via het ervaren en het denken, om erachter te komen dat het lichaam, de geest, het gevoel, alles met elkaar in verbinding staat, en ook weer losgemaakt kan worden.

Ik heb bij Ron van de Post twee jaar de opleiding tot dynamische Hatha yoga docent gevolgd, en in Rishikesh, India, heb ik de 500 uur yoga teacher training (Yoga Alliance International) gedaan. Op Bali, waar ik destijds woonde, heb ik ook yogalessen gegeven.

Mijn yoga practice kenmerkt zich door het bewust doen en ervaren van de asana’s, soms in een flow, en soms in een statische toestand, om zo het zelf-bewustzijn te bevorderen en daarmee de zelf-acceptatie.