5 elementen yoga

Zaterdag 17 oktober HOUT
Zaterdag 31 oktober VUUR
Zaterdag 28 november AARDE
Zaterdag 19 december METAAL
Zaterdag 16 januari WATER

Yoga en de 5 elementen uit de Chinese Geneeskunde is een prachtige combinatie. Ieder element heeft bepaalde kenmerken, die je ook weer kunt koppelen aan een seizoen. Voor nu verdelen we de elementen over een aantal maanden (in plaats van aan een seizoen), waarbij je alle elementen kunt volgen of je kiest voor 1 les die je enorm aanspreekt.

De vijf elementen

Wu Xing is de Chinese term voor de vijf elementen, WU betekent vijf en XING betekent lopen of bewegen. Er is dus sprake van een proces en Wu Xing gaat om vijf soorten processen. In de literatuur wordt daarom ook wel gesproken over de 5 fasen theorie.

  • Hout = Geboorte
  • Vuur = Groei & energie
  • Aarde = Stabiliseren
  • Metaal = Tijd van Loslaten
  • Water = Stabiliseren (vergaan)

Alles in de natuur verloopt in processen die zich steeds in eenzelfde patroon herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. En de Chinezen ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Zo regeert Hout in de lente, Vuur in de zomer, Aarde in de nazomer, Metaal in de herfst en Water in de winter. Deze vijf fasen werden later de vijf elementen genoemd en tot op de dag van vandaag worden ze gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen te beschrijven en daarin voortkomende problemen op te lossen. De mens is een deel van de natuur. Een organisch wezen waarin constant cyclische processen plaatsvinden en het is dus niet vreemd dat ook in de mens de vijf elementen een belangrijke rol spelen.

1. HOUT: het nieuwe stromen en reinigen. Organen: Lever & Galblaas. Seizoen: Lente. Chakra: Manipura.
2. VUUR: groei en energie. Organen: Hart & Dunne Darm. Seizoen: Zomer. Chakra: Anahata.
3. AARDE: stabiliseren. Organen: Milt & Maag. Seizoen: Na-zomer. Chakra: Manipura.
4. METAAL: tijd van loslaten. Organen: Longen & Dikke Darm. Seizoen: Herfst. Chakra: Vishuddha.
5. WATER: stabiliseren, structuur en steun. Organen: Nieren & Blaas. Seizoen: Winter. Chakra: Muladara.

Ben je nieuwsgierig naar deze vijf elementen en de combinatie met yoga? Schrijf je dan in voor 1 of meerdere lessen via Momoyoga. De les is van 12:15-13:30 uur en je kunt je inschrijven met een losse les, je rittenkaart of abonnement.